Kutü'l-Kulûb. Ebu Talib el-Mekki
قوت القلوب
KŪTÜ’l-KULÛB

Eserini kaleme alırken daha önce aynı konularda yazılan kaynaklardan da istifade eden Ebû Tâlib el-Mekkî’nin verdiği bilgilerin önemli bir bölümü hocalarının ve İbnü’l-Cellâ, Ebû Saîd İbnü’l-A‘râbî, Muzaffer b. Sehl, Ahmed b. Dahhâk ez-Zâhid, Ebû Ali el-Kirmânî, Muhammed b. Îsâ el-Mukrî gibi sûfîlerin kendisine anlattıklarına dayanır. Ebû Saîd İbnü’l-A‘râbî’nin Ṭabaḳātü’n-nüssâk’ı ile İbn Atâ’nın Şerefü’l-faḳr’ı Ḳūtü’l-ḳulûb’un kaynakları arasındadır. Ḳūtü’l-ḳulûb’da Ebü’l-Hasan İbn Sâlim ile babası Ebû Abdullah İbn Sâlim gibi Sâlimiyye’nin kurucularının etkisi de görülmektedir. Ebû Tâlib el-Mekkî, Sehl b. Abdullah et-Tüsterî’nin (ö. 283/896) görüşlerinden onlar vasıtasıyla yararlanmıştır. Hasan-ı Basrî, İbrâhim b. Edhem, Ebû Süleyman ed-Dârânî ve Bâyezîd-i Bistâmî gibi ilk zâhid ve sûfîlerin görüşlerinden istifade eden müellif, Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned’i ile Ebû Dâvûd’un es-Sünen’inden nakiller yapmıştır.
Ehl-i sünnet’in görüşlerinin esas alındığı Ḳūtü’l-ḳulûb’da Mu‘tezile, Mürcie ve Hâricîler eleştirilmiş, Mu‘tezile tenkit edilirken Selef itikadı savunulmuştur. Allah’ın sıfat, fiil ve isimleri, özellikle tevhid konusu tasavvuf açısından da açıklanmıştır. Tasavvufu şeriatla bütünleştirici bir yaklaşımı içermesi eserin çok ilgi görmesine sebep olmuştur.
Sûfî müellifleri derinden etkileyen Ḳūtü’l-ḳulûb tasavvuf konusunda yazılan eserlere örnek olmuştur. el-Münḳıẕ mine’ḍ-ḍalâl adlı eserinde Ḳūtü’l-ḳulûb’dan yararlandığını söyleyen Gazzâlî İḥyâʾdaki bilgilerin önemli bir bölümünü bu kitaptan almıştır. İḥyâʾü ʿulûmi’d-dîn’in Ḳūtü’l-ḳulûb’un genişletilmiş ve sistemleştirilmiş bir şekli olduğu söylenebilir. Abdülkādir-i Geylânî el-Ġunye’yi, Şehâbeddin es-Sühreverdî ʿAvârifü’l-maʿârif’i, Yahyâ b. Ahmed el-Bâharzî Evrâdü’l-aḥbâb ve fuṣûṣü’l-âdâb’ı, İzzeddin el-Kâşî Miṣbâḥu’l-hidâye’yi yazarken Ḳūtü’l-ḳulûb’dan faydalanmıştır.
Abdurrahman-ı Câmî Ḳūtü’l-ḳulûb’un tasavvufî sırları toplayan bir hazine olduğunu, daha önce bu sahada bir eşinin yazılmadığını söyler (Nefaḥât, s. 121). Ebü’l-Hasan eş-Şâzelî müridlerine Ḳūtü’l-ḳulûb’u okumalarını tavsiye etmiş ve İḥyâʾdan ilim, Ḳūtü’l-ḳulûb’dan nur fışkırdığını söylemiş, İbn Abbâd er-Rundî mutlaka bu esere başvurulması gerektiğini vurgulamıştır. Ḳūtü’l-ḳulûb’un güzel bir şekilde yazılmasına, ciltlenmesine ve süslenmesine önem verilmiştir. Saryakus Tekkesi şeyhi Mecdüddîn-i Aksarâyî’nin yanında Ḳūtü’l-ḳulûb’un fevkalâde güzel bir nüshasını gördüğünü kaydeden Safedî satılık olsaydı bu nüshaya 3000 akçe vermeye hazır olduğunu söyler (el-Vâfî, IV, 116).
Ebû Abdullah el-Mühtedî eseri Tebsîṭu kitâbi Ḳūti’l-ḳulûb adıyla şerhetmiş, İbn Abbâd er-Rundî el-Beyânü’ş-şâfî, Muhammed el-Esvî Ḥayâtü’l-ḳulûb fî keyfiyeti’l-vüṣûl ile’l-maḥbûb adlı eserlerinde Ḳūtü’l-ḳulûb’un anlaşılması güç bazı ifadelerini açıklamışlardır. Hindli sûfî Gîsûdırâz’ın da bu tarz bir eseri vardır. Muhammed b. Halef el-Ümevî adlı bir Endülüslü âlim Ḳūtü’l-ḳulûb’u el-Uṣûl ile’l-ġarâżi’l-maṭlûb min cevâhiri Ḳūti’l-ḳulûb adıyla özetlemiştir. Hüseyin b. Ma‘n ile Derviş Abdülkerîm b. Ali de eseri özetlemişlerdir (Keşfü’ẓ-ẓunûn, II, 1361; Brockelmann, GAL, I, 217; Sezgin, I, 667; Shukri, XXVIII/2 [1989], s. 169).
Ḳūtü’l-ḳulûb içerdiği hadislerden bir kısmının zayıf, bazılarının uydurma olduğu, Allah’ın sıfatları konusunda yapılan yorumlar içinde hatalı olanların bulunduğu ileri sürülerek Hatîb el-Bağdâdî, İbnü’l-Cevzî, İbn Teymiyye ve İbn Kesîr gibi âlimler tarafından eleştirilmiştir (Târîḫu Baġdâd, III, 89; el-Muntaẓam, VII, 189; Resâʾilü’l-kübrâ, II, 306; el-Bidâye, XI, 319).
Kûtu'l-Kulûb'daki tasavvufi hadislerin hadis metodolojisi açısından değeri / haz. Bilâl Saklan.-- 1989.
XXV, 384 y. ; 28 cm.
Doktora.-- Selçuk Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri Anabilim Dalı Hadis Bilim Dalı
(Danışman: Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu)
Kûtu’l-Kulûb’da nefs ve tekâmülü / haz. Hatice Meryem Toksöz.-- 2007.
V, 121 y. ; 28 cm.
Yüksek Lisans.-- Ankara Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri Anabilim Dalı Tasavvuf Bilim Dalı
(Danışman: Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu)
Klâsiklerimiz/IX: “Kûtü’l-kulûb” (Ebû Tâlib el-Mekkî - ö. 386/996), Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 2003, cilt: IV, sayı: 10, s. 349-362
Ebû Tâlib el-Mekkî’nin Kütu’l-Kulûb Adlı Eserinde Zikir ve Vird, Bilimname: Düşünce Platformu, 2014/2, sayı: 27, s. 89-117
Ebû Tâlib el-Mekkî (ö.386/996)’nın Kûtu’l-Kulûb Adlı Eserindeki Bazı Tasavvufî Kavramlar, Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 2002, cilt: III, sayı: 9, s. 293-301
İhyau Ulûmi’d-Din’in Temel Kaynaklarından “Kûtu’l-Kulûb” , Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 2001, cilt: II, sayı: 5, s. 57-62
Fütûhatu'l-Mekkiyye. İbn Arabî(638/1240)
Fütûhatu'l-Mekkiyye
الفتوحات المكيية
Muhyiddin İbn Arabî
(638/1240)
Kısaca el-Fütûhât olarak anılan eserin tam adı el-Fütûhâtü’l-Mekkiyye fî Ma’rifeti’l-Esrârî’l-Mâlikiyye ve’l-Mülkiyye’dir. Ayrıca İbnü’l-Arabî bu eserinden kısaca el-Fethu’l-Mekkî şeklinde de bahsetmektedir. İbnü’l-Arabî bu devâsâ eserini özellikle şeyhi Abdülaziz el-Mehdevî ve yakın dostu, âzatlı köle Abdullah Bedr el-Habeşî’ye ithâfen kaleme almıştır. Feth/fütûhât kelimesinin etimolojik ve ıstılâhî anlamının da işaret ettiği gibi İbnü’l-Arabî bu eserini, Mekke’deki tecrübesi esnasında elde ettiği manevî açılımlar ve ilhamlar neticesinde kaleme almıştır. Nitekim el-Fütûhâtü’l-Medeniyye, el-Fethu’l-Fâsî ve Tenezzülâtü’l-Mevsıliyye gibi eserlerini de kendisine fetihlerin geldiği yerlere (Medine, Musul, Fas) göre isimlendirmiştir. Fütûhât’ın bu özelliğini çeşitli vesilelerle vurgulayan İbnü’l-Arabî, sadece ihtiva ettiği bilgilerin ilham ürünü olması bakımından değil, bu bilgilerin işlenişbiçimi, üslûbu, imlâsı, tertibi gibi husûsiyetleri bakımından eserinin tam bir mânevî feth ve ilahi ilham ürünü olduğunu söyler. Bu özellik sadece Fütûhât için değil onun diğer eserleri için de geçerlidir. Fusûsü’l-Hikem’in yazılışı hakkında da bu türden bilgiler vermektedir.
Eserin daha detaylı tanıtımı için Mustafa Çakmaklıoğlu'nun ilgili makalesine bkz. PDF indir.
Arapça nüshayı PDF olarak indir
Eserin Türkçe çevirisi Ekrem Demirli tarafından yapılmıştır. 18 cilt olarak Litera yayıncılık tarafından basıldı.
Tasavvuf Klasikleri
TASAVVUF KLASİKLERİ
Tasavvuf Klasikleri sadece bunlardan ibaret olmayıp bu konudaki en meşhur eserler olup kronolojik olarak sıralanmıştır.
er-Ri'âye li-Hukûkillah, Ebû Abdillâh Hâris b. Esed el-Muhâsibî(ö. 243/857)
el-Luma'. Serrac(ö.378/988)
Kût'ul-Kulub. Ebu Talib el-Mekki(ö.386/996)
Risale. Kuşeyri(465)
Keşfu’l-Mahcûb, Hucvirî(465)
Menazilu's-Sairin, Abdullah Herevî(481)
İhyau Ulumu'd-Din. İmam Gazali(505)
Avarifu'l-Mearif. Sühreverdi(632)
Futuhatu'l-Mekkiyye. Muhyiddin İbn Arabî(638)